Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

TÉČKO

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
3. 10.6. 1.

19:00

Galerie Na Radnici

bez vstupného

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Čtvrtek 3. října 2019 až pondělí 6. ledna 2020 - Galerie Na Radnici

TÉČKO

Výstava mapující 33 let nabídky kultury v Rožnově pod Radhoštěm pod taktovkou T klubu – kulturní agentury a organizovanou z budovy T klubu.

Výstava začala 3. října a potrvá do pondělí 6. ledna 2020.
Dernisáž se uskuteční v pondělí 6. ledna 2020 v 17.00 hodin v Galerii Na Radnici v budově MěÚ na Masarykově náměstí. 

Je otevřena pondělí, středa 8-17 hodin, úterý, čtvrtek a pátek 8-14 hodin. Výstava bude přístupná pro bývalé „klubáky" a návštěvníky, kteří již nebydlí v Rožnově a mají zájem výstavu zhlédnout, ještě v sobotu 2. listopadu 2019 od 11:30 do 13:00 hodin a v sobotu 7. prosince 2019 od 10.30 do 11.30 hodin. 

detaily

„Už koncem roku 2017, ještě za mého působení v TKA, jsme tuto výstavu s dramaturgyní Romanou Ruskovou naplánovaly. Výstava mapuje 33 let nabídky kultury v Rožnově pod Radhoštěm pod taktovkou T klubu – kulturní agentury a organizovanou z budovy T klubu.

Ještě roku 1981 stála na ulici Zemědělské v Rožnově pod Radhoštěm namodro nalíčená, ale už oprýskaná vilka, které se říkalo Modrá vila. Tehdejší podnik Tesla Rožnov ji vykoupil v souvislosti s výstavbou vedle stavěného internátu  a byla určená k demolici. Tesla byla tehdy plná mladých lidí, kteří neměli prostor pro setkávání mimo hospody a pro kulturní akce. No a tak se situace chopila skupinka nadšenců - J. Měrka, J. Řehák, T. Hradil, M. Bordovský, P. Mičunek, Z. Mičkal a další.  U tehdejšího vedení podniku se podařilo prosadit zrušení demolice a vyčlenění prostředků pro rekonstrukci. Projekčně vše zajišťoval architekt Láďa Fiedler. V roce 1982 bylo vyřízeno stavební povolení a práce mohly začít. Desítky mladých lidí se všeho také vlastnoručně chopily, dobrovolně a bezplatně provedly obrovský kus práce a už o dva roky později (1984) bylo přízemí vily zkolaudováno na klubové zařízení mladých Tesly Rožnov. Poté bylo zrekonstruováno ještě 1. patro, kde vznikla klubovna pro děti a školní mládež pro výuku na počítačích PMD, videokavárna a výstavní galerie. Oficiálně byl celý T klub pro veřejnost otevřen 24. dubna 1988 ve 14 hodin, kdy byla ve spolupráci s 1. koňskou stíhací perutí zahájena výstava karikatur pana Miroslava Bartáka. Začala se tak psát nová kapitola v historii kultury v Rožnově pod Radhoštěm.

Od té doby se uskutečnilo velké množství akcí a projektů. Provoz T klubu částečně financovala Tesla Rožnov, částečně mládežnická organizace a částečně Dům kultury Tesly Rožnov. Pracovala jsem v T klubu jako kulturní referentka. V roce 1992 převzalo T klub od Tesly město Rožnov pod Radhoštěm a byla jsem jmenována ředitelkou. Následně byly akce pořádány pod taktovou T klubu – kulturní agentury, která vznikla 1. ledna 2001 rozhodnutím Rady města Rožnov pod Radhoštěm – sloučením T klubu s Městskou kulturní agenturou.  

Jen stručně zmíním konání pravidelných retroplesů, dennodenní filmová promítání (provozování kina od roku 2008), diskoplesy, komorní koncerty, velké koncerty (Vojta Dyk & B-Side Band, Jaromír Nohavica, Pražský výběr), Večery s klasikou, pořady pro školy, Kluby cestovatelů, Valašské zkušebny, Hurá prázdniny, soutěž Kvetoucí město, divadelní představení, festivaly (Jeden svět, Valašské folkrockování, Snow Film Fest, Expediční kamera, Folklor Fusion, divadelní festival Teatri), Setkání heligonkářů, Rožnovský fejeton, Josefský a Všesvatský jarmark, Farmářské trhy, Vánoční strom, Vánoční trhy, Rožnov zpívá koledy…

Uskutečnila se také spousta komorních výstav (Galerie Na Radnici, vestibul kina Panorama, galerie v městské knihovně), rovněž v galerii Na Radnici a také nejen internetová výstava Střípky z historie kostela, výstava Osvobozený Rožnov ve fotografiích, která je také k dispozici v elektronické podobě na stránkách www.tka.cz (na náměstí a ve vestibulu kina) a kromě toho výstavy v Galerii Na Letné a velká výstava fotografií Jindřicha Štreita a také obrazů malířů Václava Jaroně a Jaroslava Frydrycha ve velkém sále Společenského domu.

Dále jednorázové akce – vydání básnické sbírky a CD Horní chlapci od básníka pana Ladislava Nezdařila, Odhalení pomníku Čeňka Kramoliše, Křest CD a koncert Aleny Valové s přáteli, Zápis do České knihy rekordů v počtu koloběžek na jednom místě…

Akce nacházely a nacházejí místo konání v kině Panorama, 16 let také ve Společenském domě (v letech 2002 až 2018), v katolickém i evangelickém kostele, v sále ZUŠ, v Janíkově stodole ve VMP, v restauraci Harcovna (do roku 2012), na Kamenci (do roku 1991), v galerii městské knihovny, Galerii Na Letné, Galerii Na Radnici, v amfiteátru Na Stráni, na náměstí, v hudebním altánu, v sále T klubu do dubna letošního roku a od září roku 2018 také v klubu Vrátnice. V budově T klubu probíhaly diskotéky, metalotéky, rockotéky, Absinth party, komorní koncerty všech žánrů a divadla malých forem, srazy příznivců kapely Depeche Mode a příznivců kapely Metallica, školní srazy, svatby, oslavy narozenin, maturitní večírky…

TKA provozovala v minulosti skatepark u sídliště Láz, prodejní galerii F. R. Čecha v galerii T klubu a u budovy T klubu pronajímala zahrádku. TKA spolupracovala na výstavách a dalších aktivitách s mnohými organizacemi v Rožnově – Valašským muzeem v přírodě, Klubem seniorů, Spolkem rožnovských žen, Domovem Kamarád, Iskérkou, ZUŠkou, městskou knihovnou, ZŠ i SŠ školami, s Armádou ČR na festivalu Rožnovská valaška pro děti, Klubem Parkinson, se soubory Radhošť a Javořina, s 1. koňskou stíhací perutí, s Pragokoncertem a Jiřím Plockem s festivalem Hudba v pohybu. TKA spolupořádala benefice a aktivně pomáhala při povodních v roce 2002.

TKA spolupracovala také s Valašským královstvím na projektu Putování s valašským pasem, podílí se na projektech a akcích města Lázeňský hájek, Rožnov lázeňský, Město snů, Divotvorný park, Sportovec roku, Den matek, Den seniorů, Běh Emila Zátopka, Jarmark neziskových organizací, Dětská olympiáda, fotosoutěž Rožnov objektivem, výstavy k 750. letům Rožnova. Aktivně spolupracovala s družebními městy Rožnova pod Radhoštěm Šremem, Körmendem a Bergenem (koncerty souborů, kapel, výstavy). TKA spolupracuje s městem při vydávání kulturních ročenek a pod hlavičkou TKA dlouhodobě probíhají zájezdy na divadelní předplatné do ostravských divadel.

V době od roku 2001 do roku 2014 bylo TKA rovněž vydavatelem čtrnáctideníku Spektrum Rožnovska a spolupracovala s firmou Loudín na vydávání a distribuci kulturního měsíčníku KAM. Pro firmu Dura připravovala pro tisk čtvrtletník Duranews a pro firmy Remak, myonic, ON SEMI, NXP a další zajišťovala akce na zakázku. TKA také vypracovalo (v letech 2012 – 2014) podklady pro zadání poslední architektonické soutěže na Kulturní centrum a dále se svými zkušenostmi a praxí úzce spolupracovalo s architekty (Archteam), kteří Centrum projektovali.

Všechno někdy začíná a někdy končí… a něco dalšího opět začíná... Pro T klub – kulturní agenturu byl 30. duben 2019 dnem posledním, kdy všichni její pracovníci po mnoha letech T klub opustili.

Další etapa začala T klubu – kulturní agentuře v budově Komerčních domů na ulici 1. máje, kam se z T klubu rozhodnutím svého zřizovatele přestěhovala. Do doby, než bude zrealizována stavba Kulturního centra. Budova T klubu se nyní rekonstruuje a bude sloužit pro potřeby městského nízkoprahového centra.  

Podrobněji se o životě a aktivitách T klubu a T klubu – kulturní agentury dozvíte přímo na výstavě. I když 33 let existence agentury se nedá úplně zachytit v jedné výstavě jen s 50 výstavními rámy, věřím, že alespoň malý obrázek o úspěšných akcích a činnosti si uděláte a zavzpomínáte. Jste srdečně zváni. Hlavně vy, kteří jste tam v průběhu let účinkovali, vystavovali, akce organizovali, měli tam svatbu, maturitní večírek nebo jste tam pracovali či chodili nezištně pomáhat. Třeba se i na nějaké fotografii poznáte. Všem klubákům a dále pracovníkům T klubu a později T klubu – kulturní agentury patří za jejich skvělou týmovou práci, kterou dělali srdcem, velké poděkování. Pokaždé na prvním místě měli vždy spokojeného diváka a návštěvníka akce. DĚKUJI. Konkrétně v posledních letech Daniele Cibulcové, Romaně Ruskové, Pavlu Jakubíkovi, Petře Krupové, Martině Peškové, Renatě Koňaříkové, Liboru Goldovi, Martinu Valáškovi, Petru Fojtáškovi, Pavlu Švarcovi a Martinu Vojtovičovi.  Byla to s nimi krásná a smysluplná práce.“ Lenka Vičarová