Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Matěj Forman – ilustrace a kresby

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
13. 7.18. 8.

19:00

Galerie Kostnice

Výstava knížních ilustrací Matěje Formana.

dobrovolné vstupné

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Sobota 13. července až neděle 18. srpna 2024 - Galerie Kostnice

Matěj Forman – ilustrace a kresby

Téčko ve spolupráci s Římskokatolickou farností a Iskérkou si vás dovolují pozvat na výstavu v Galerii Kostnice

sobota 13. července až neděle 18. srpna 2024
Vernisáž proběhne v pátek 12. července v 17 hod. ve farské zahradě
Úvodní slovo: Gabriela Nováková

Otevírací doba: úterý - sobota: 10:00 - 16:00, neděle: 11:00 - 15:00 
Vstupné dobrovolné.

Matěj Forman představí v Galerii Kostnice své knižní ilustrace ke sbírce básní pro děti od Františka Hrubína Od jara do jara a ke knížce Jiřího Stránského Povídačky pro moje slunce. Dále představí kresbičky z cest na kterých zachycuje portréty lidí a skici míst, které jej oslovily.

Matěj Forman (*23. srpen 1964, Praha) je divadelník, výtvarník, dětský filmový herec i loutkoherec, scénograf a ilustrátor. Spolu s bratrem Petrem založil Divadlo bratří Formanů, s nímž účinkují v ČR i po celém světě. Po roční praxi eléva ve Studiu Jiřího Trnky studoval na VŠUP v ateliéru filmové a televizní grafiky u profesora Jágra a absolvoval roční studium na Columbia University (ateliér grafiky). Jako výtvarník-scénograf se podílel na autorských projektech Divadla bří Formanů i na několika inscenacích v Národním divadle. Za výpravu k představením Kráska a zvíře, Dobře placená procházka a Čarokraj získal (spolu s týmem spolupracovníků) Cenu Alfréda Radoka. K jeho novějším divadelním projektům patří opera Jeníček a Mařenka Engelberta Humperdincka ve Státní Opeře, Kouzelná Rybovka a Janovy pašije – hudebně divadelní ztvárnění Rybovy vánoční mše a Bachových pašijí ve spolupráci s Orchestrem Hlavního města Prahy FOK a souborem Musica Florea vytvořené pro kostel Sv.Šimona a Judy v Praze. Ve spolupráci s Českou filharmonií a tanečním souborem Dekkadancers vytvořil v roce 2022 do cirkusového šapito Azyl 78 hudebně-tanečně-divadelní vyprávění Kniha džunglí.  Vedle divadla se uplatňuje jako ilustrátor. Svými grafikami a kresbami doprovodil několik dětských knih Jiřího Stránského, vzniklých na základě dopisů z komunistického vězení. Ilustroval také Slabikář pro 1. třídy s texty básníka Radka Malého a knihy Vratislava Brabence a Františka Hrubína. Autenticky zaznamenal kuchařské recepty svých přátel a blízkých v knize Už se vaří má panenko. Je iniciátorem a kurátorem projektu Imaginárium – živé, putující expozice divadelního světa, loutek, hraček, scénografie, vynálezů, mechanismů, maleb, objektů, fotografií a všech krás vytvořených fantazií a šikovností lidí, kteří umí snít a tvořit vlastníma rukama.

Ve spolupráci: Římskokatolická farnost, Iskérka o. p. s.
Partneři výstavy: Solartec