Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

Lenka Stejskalová Skoumalová - Třetí rozměr stínu

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
24. 8.29. 9.

17:00

Galerie Kostnice

Výstava skleněných objektů.

dobrovolné vstupné

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Sobota 24. srpna až neděle 29. září 2024 - 8:00 - Galerie Kostnice

Lenka Stejskalová Skoumalová - Třetí rozměr stínu

Téčko ve spolupráci s Římskokatolickou farností a Iskérkou si vás dovolují pozvat na výstavu v Galerii Kostnice
Sobota 24. srpna až neděle 29. září 2024
Vernisáž proběhne v pátek 23. srpna v 17 hodin ve farské zahradě
Úvodní slovo: Gabriela Nováková
Hudební program: Jan Hlucháň

Otevírací doba: úterý - sobota: 10:00 - 16:00, neděle: 11:00 - 15:00
Vstupné dobrovolné.

Lenka Stejskalová Skoumalová zachycuje prchavé obrazy přítomnosti, vchází se svými skleněnými plastikami, objekty, instalacemi i kresbami do prostoru, aby jej jejich prostřednictvím otevřela, proměnila a nabídla nám tak možnost vidět a prožít skutečnost v nových a nečekaných souvislostech. Svá díla často odlehčuje a odhmotňuje, ale zároveň záměrně pracuje s jejich jasně definovaným tvarem, s vlastnostmi a charakterem materiálů, které používá. Důležitou součástí umělecké tvorby jsou i vlastní texty, kterými doplňuje a dotváří svá díla.
Pro výstavu v rožnovské Kostnici připravila Lenka převážně nová díla, vytvořená přímo pro prostor galerie. Výstava se věnuje tématu světla a stínu, jejich vztahu a podstatě. Autorka uvádí: „Světlo a stín tvoří obraz světa. Díky lidské imaginaci mohou být ale i tunelem do možných jiných dimenzí. Ve své tvorbě je využívám pro přesah mezi kresbou a hmotou. Kresba je zhmotněným stínem na ploše světla, sama zcela nehmotná. Vnímám ji jako základní prvek ve své práci, ze kterého vždy vycházím. Hmota je stínem modelovaná, je definovaným bytím. Zkouším ji osvobodit od danosti okolností.“ Vystavená díla jsou postavena na limitované barevnosti, odpovídající stavu mysli mezi usínáním a nevědomím. V kresbě autorka pracuje s čistým grafitem, u plastik s náročnou technologií taveného skla a čediče, ale také s elementárními materiály jako je sádra nebo drát.

Do prostoru farské zahrady umístila zrcadlový objekt, který pracuje s okolním prostorem a směřuje k jeho duchovnímu centru, věži barokního kostela. Objekt se neustále mění podle aktuálního světla a úhlu pozorování diváka. Odráží různé segmenty prostředí a skládá je do nových souvislostí, nebo pohlcen odrazem okolí, zcela zmizí lidskému pohledu.
Dílo odkazuje k uvažování o lidském vnímání obrazu v prostoru a čase a transcendentální podstatě světa.

Lenka Stejskalová Skoumalová (1978) je absolventka Ateliéru skla na pražské UMPRUM a programu Kresba na Akademii krásných umění v polském Krakově a ve španělské Granadě. Zabývá se volnou tvorbou, okrajově i designem. Působí také jako pedagožka na Fakultě architektury ČVUT v Praze. Žije a pracuje v Praze.

Ve spolupráci: Římskokatolická farnost, Iskérka o. p. s.
Partneři výstavy: Solartec