Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Crass: The Sound of Free Speech

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
25. 9.
Středa

19:00

Vrátnice

Promítání filmu a diskuse s režisérem

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Středa 25. září 2024 - 19:00 - Vrátnice

Crass: The Sound of Free Speech

Dokumentární film o historii první britské anarchopunkové kapely Crass. Až na kost, jak to jen jde, tak jako oni… Po promítání bude následovat tlumočená diskuse s tvůrcem filmu Brandonem.

Crass byli umělecký kolektiv a punková kapela založená roku 1977 a z vlastní vůle rozpuštěná v roce 1984. Propagovali anarchismus a hnutí odporu, které probudilo a zaujalo mnoho následovníků. Inspirovali mnoho skupin a umělců, jako The Levellers či Tima Burgesse, zpěváka Charlatans.

Režisér filmu Brandon Spivey sleduje zrod jejich prvního singlu “Reality Asylum” skrze rozhovory se zakladateli Crass Stevem Ignorantem, Penny Rimbaudem a majitelem vydavatelství Small Wonder Petem Stennettem. Nebere si servítky a ukazuje, jaké to je být aktivní v rámci anarchistického hnutí – nedržet hubu a krok a protestovat proti pár vyvoleným.

Spivey postupně rozšiřuje záběr a prostřednictvím upřímných otevřených rozhovorů se dotýká útoků ze strany církve i ze strany veřejných prádelen v Irsku; největší války ohrožující lidstvo, totiž třídního boje; i toho, jaké to vlastně bylo být punkovou kapelou v 70. a 80. letech. Dokument, natočený s požehnáním všech členů Crass, poskytuje vhled do Británie 70. let 20. století, zrod punku i založení Crass, a také  na životní pocit těch, kdo se snažili pochopit brutální a odlidštěnou společnost, do které se narodili a která je vyloučila z budoucnosti.
Jejich příběh inspiroval zástupy dalších, přičemž dnes působí ještě relevantněji než kdykoliv předtím.

Režie: Brandon Spivey | UK | 2023 | 90 min | české titulky

Vstupné na sezení bez místenky 150 Kč. Předprodej od 27. 8. 2024 v sídle Téčka, v TIC nebo online.