Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

K & K duo

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
17. 9.
Úterý

18:00

Společenský dům

Zahajovací koncert vážné hudby.

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Úterý 17. září 2024 - 18:00 - Společenský dům

K & K duo

Marcela Kysová-Halmová - akordeon, Zbigniew Kaleta - klarinet

Marcela Kysová studovala na bratislavské konzervatoři a pak na Janáčkově konzervatoři v Ostravě u MgA. Jana Meisla, ArtD. Ve studiu pokračovala na Žilinské univerzitě v Žilině v oboru hra na akordeon u Mgr.art Janky Halačové. V roce 2014 absolvovala doktorské studium v obore hra na akordeon na Akademii hudby K. Szymanovského v Katovicích u prof. Joachima Pichury. Zúčastnila se několika mezinárodních mistrovských kurzů (Slovensko, Polsko, Litva, Švýcarsko, Holandsko). Marcela Halmová se stala v letech 2001 – 2019 laureátkou mnoha mezinárodních akordeonových soutěží: Košice, Londýn, Klingenthal, Castelfidardo, Tvrdošín, Poprad, Wroclaw, Przemyśl, Reinach a Stonavská Barborka.V současné době pedagogicky působí od roku 2004 na Janáčkově konzervatoři v Ostravě. Vyučovala také na několika základních uměleckých školách v Moravskoslezském kraji (Háj ve Slezsku, Bohumín, Ostrava, Karviná).
Je spoluorganizátorkou a lektorkou akordeonových seminářů, workshopů a kurzů (Beskidskie warsztaty akordeonowe, Skladatelsko – improvizační kurzy Musicollage, Ostravská setkání s akordeonem, Klimkovické pódium, Zimní akordeonové kurzy Trojanovice, Pražská konzervatoř, Konzervatoř Brno atd.). Je hlavní iniciátorkou a organizátorkou „Mezinárodní akordeonové soutěže Ostrava“, která se koná od roku 2012. Marcela přednášela na různých akordeonových konferencích, seminářích na konzervatořích a hudebních akademiích (Polsko-Gdańsk, Poznań, Katowice, Praha…). Koncertuje doma i v zahraničí (Slovensko, Česká republika, Německo, Ukrajina, Švýcarsko, Maďarsko, Rakousko, Německo, Polsko, Rumunsko, Itálie ad.) a také je zvána do mezinárodních porot významných akordeonových soutěží (Itálie, Švýcarsko, Slovensko, Polsko, Ukrajina, Litva, Maďarsko…). Jako sólistka vystoupila ve Vídeňské filharmonii, se Státním komorním orchestrem Žilina, Severočeskou filharmonií Teplice. Hostovala také v Národním divadle Moravskoslezském, v Národním divadle Brno a několikrát natáčela pro Český rozhlas Ostrava a Českou televizi, TV Noe, Polar. 
Spolupracuje s Brno Contemporary Orchestra, Asociací hudebních umělců a vědců. Je ředitelkou festivalu Hudební současnost Ostrava. Věnuje se interpretaci soudobé hudby, tanga argentina a hraje v ansámblech K & K duo, HA-NI duo a Passione.
Zbigniew Kaleta je saxofonista, klarinetista, zakladatel a pedagog saxofonové třídy Janáčkovy konzervatoře v Ostravě a na FU Ostravské univerzity, 1. klarinetista Národního symfonického orchestru Polského rozhlasu v Katovicích a také jazzman. Zabývá se vážnou i jazzovou hudbou a jejich fúzí. Na Ostravské univerzitě promoval s vyznamenáním ve třídě doc. Valtera Vítka v roce 1999. V letech 1996 – 2001 si rozšiřoval vzdělání v tomto oboru na Hudební akademii Karla Szymanowského v Katovicích v Polsku u prof. Andrzeje Janického jako stipendista polské vlády. V době studia na vysoké škole se začal věnovat také hře na saxofon. Pravidelně se účastnil řady interpretačních kurzů a jazzových dílen v České republice i v Polsku. V roce 2004 ukončil studia na Institutu jazzové a populární hudby Hudební akademie Karla Szymanowského v Katovicích obor hra na saxofon ve třídě Doc. Jerzy Głowczewského. V roce 2016 získal doktorát na Hudební akademii v Krakově v oboru hra na saxofon pod vedením prof. Andrzeje Rzymkovského. V interpretačních soutěžích si vždy odnesl 1. cenu – např. Klarinetová soutěž Włoszakowice, Mezinárodní klarinetová soutěž polské hudby XX. století, Soutěž českých univerzit (Brno), Klarinetová soutěž – Piotrków Trybunalski ad. Kaleta vystupoval jako sólista s různými orchestry: NOSPR v Katovicích, Janáčkova filharmonie Ostrava, Slezská filharmonie (Katovice), Moravská filharmonie Olomouc, Janáčkův komorní orchestr, Komorní orchestr Impuls z Bytomi (Polsko). S mnohými z nich natočil také živé nahrávky a CD. Na kontě má také čtyři CD s pop a jazzovou hudbou (např. s Martinem Chodúrem). Koncertoval na významných mezinárodních hudebních festivalech: např. Janáčkův máj, Svatováclavský hudební festival, festival soudobé hudby Ostravské dny a je lektorem Klarinetových a saxofonových mezinárodních interpretačních kurzů Ostravské univerzity a v polském Jastrzębie Zdrój. Často je zván do porot mezinárodních soutěží pro dechové nástroje u nás i v zahraničí. Jako jazzový a popový saxofonista vystupuje se svou kapelou Blue Space, Zbigniew Kaleta Quartet, 4P Quartet a spolupracuje s různými hudebními formacemi v České republice.

Program:

Astor Piazzolla: SVP, Ave Maria

Patrik Kotlár: Tango nuevo

Gorka Hermosa: Milonga del vent

Jan Meisl: Mi rosa roja

Astor Piazzolla: Oblivion, Libertango, La muerte del Angel 

Richard Galliano: Tango pour Claude

Bulharská lidová: Jovano Jovanke

Gorka Hermosa: Amore, Galliano en Santiago 

Drobné občerstvení v ceně vstupenky.

Vstupné v předprodeji: 150 Kč, v den akce a na místě: 220 Kč. Rezervace a prodej v sídle Téčka a v TIC nebo online od 20. 8. od 8:30 hodin.

Držitelé Rožnovské seniorské karty: 120 Kč.
Zvýhodněné vstupné bude možné zakoupit v předprodeji v sídle Téčka a v TIC nebo na místě vždy po předložení Rožnovské seniorské karty.
Hlavní partneři akce: Nadace Český hudební fond.