Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

připravujeme

30 let společnosti Městské lesy Rožnov, s.r.o. a 30 let Autoklub ČR Rožnov pod Radhoštěm

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
7. 10.8. 1.

08:00

Galerie Na Radnici

Výstava Městské lesy a Autoklub ČR Rožnov p. R. k 30. výročí.

bez vstupného

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Pondělí 7. října 2024 až středa 8. ledna 2025 - 8:00 - Galerie Na Radnici

30 let společnosti Městské lesy Rožnov, s.r.o.
30 let Autoklub ČR Rožnov pod Radhoštěm

30 let společnosti Městské lesy Rožnov, s.r.o.

Prosba lesa

Jsem dárcem tepla Tvého krbu za chladných nocí v zimě
a dárcem příjemného chládku v žáru letního dne.
Já jsem dal trámoví Tvému obydlí a desku Tvému stolu.
Ze mne je lože, ve kterém spáváš i kleče Tvého rádla.
Já jsem dal topůrko Tvé sekeře a branku do Tvého plotu.
Ze mne je dřevo Tvé kolébky i Tvé rakve.
Já jsem tím, čím pro život je chléb a pro vázu květ.
Vyslyš tedy prosbu mou,
opatruj mne a chraň i pro věky budoucí.

Městské lesy Rožnov, s.r.o. je společnost založena městem Rožnov pod Radhoštěm. Vznikla dne 6. 1. 1994 za účelem obhospodařování lesního majetku (lesních pozemků určených k plnění funkce lesa), které byly v roce 1991 vráceny městu. Tímto zákonným postupem se město stalo znovu hospodářem na svém historickém majetku, a proto v roce 1994 založilo společnost Městské lesy Rožnov, s.r.o. za účelem obhospodařování tohoto svého lesního majetku.
Rozloha lesního majetku činí 976 ha, je rozdělena na 2 lesnické úseky a rozprostírá se na sedmi katastrálních územích – k. ú. Rožnov p. R., Dolní Bečva, Tylovice, Hážovice, Vigantice, Hutisko-Solanec a Valašská Bystřice.
V roce 2018 – 2022 se městské lesy potýkaly s rozsáhlou kůrovcovou kalamitou. Při kůrovcové kalamitě došlo k razantnímu úbytku smrkových porostů, ale následným zalesňováním byly vytvořeny druhově pestré porosty lesních dřevin s vyšším zastoupením melioračních zpevňujících dřevin. Na obhospodařovaném lesním majetku je při obnově mýtních porostů v maximální míře podporovaná přirozená obnova. Na obnovovaných plochách se v současné době nachází široké spektrum dřevin a to jedle bělokorá, smrk ztepilý, modřín opadavý, douglaska tisolistá, borovice lesní, borovice vejmutovka, buk lesní, javor klen, jilm horský, třešeň ptačí, dub letní, habr obecný a sukcesní dřeviny bříza bělokorá a jeřáb ptačí.
Velký význam na spravovaných lesních majetcích má rekreační funkce lesa. Turistické trasy na vrchol Radhoště 1129 m. n. m. zajišťují nádherné pohledy na Moravsko-Slezské Beskydy. Společnost Městské lesy Rožnov je pravidelným organizátorem akce Jánské ohně na vrcholu hory Radhošť a dalších kulturních, společenských akcí.

30 let Autoklub ČR Rožnov pod Radhoštěm

Výstava představí stručnou historii 120 let automobilového sportu nejen v Rožnově. Je zde zachycen vývoj automobilizmu v poválečném období v období budování autoklubu v Rožnově a jsou zde také historické fotografie z motoristických závodů až do současnosti. Samostatnou částí je činnost Veterán Car Clubu a jeho mimořádná činnost v posledních 50. letech. V letošním roce také slaví 30 let tradiční závod „Veteráni Valašskem“ a součástí výstavy je několik plakátů z uplynulého období. Výstava je shrnutím vývoje automobilizmu na Valašsku.

Výstava začíná 7. 10. a potrvá do 8. 1. 2025. Je otevřena pondělí, středa 8-17 hodin, úterý, čtvrtek a pátek 8-14 hodin.